Easy FloorheatinG
vloerverwarming
Hoe werkt
vloerverwarming?
Een vloerverwarmingssysteem functioneert als één grote radiator die uw huis verwarmd. Vloerverwarming bestaat uit een systeem van buizen die op een gelijke temperatuur door een Cv-ketel of warmtepomp worden verwarmd.
De pomp stuurt het water door het systeem. Het water blijft door het systeem circuleren om verwarming te garanderen.
Geschikt voor veel
soorten vloeren
De keuze van vloerverwarming kan afhankelijk zijn van het type vloer dat u heeft. Omdat de warmte onder de leefvloer door circuleert, is het van belang dat de warmte voldoende afgegeven kan worden aan de ruimte erboven. Sommige vloeren kunnen daarom een negatieve werking hebben en niet het gewenste resultaat leveren.
Sommige vloeren, zoals betonvloeren en natuursteen, hebben een lage warmteweerstand. De warmte wordt goed opgenomen door deze vloeren. Tegelvloeren hebben ook een lage warmteweerstand. Bij een tegelvloer moet wel rekening gehouden worden met de uitzetvoegen, anders kunnen de tegels breken of barsten.
Binden op Draadmatten
Let op
Bij binden op draadmatten moet nog een cement dekvloer gestort worden met een minimale laagdikte van 60 mm.
Deze vorm van aanleggen vindt, vooral plaats wanneer er geen cementvloer aanwezig is of wanneer infrezen niet mogelijk is. Op deze manier wordt de vloerverwarmingsbuis gebonden op gegalvaniseerd staalnet. Hierbij spreken we vooral van een "traditioneel systeem".
De buis wordt bij deze manier van installeren op staalnet vastgemaakt en in een patroon verlegd. Er kan eventueel isolatie en/of reflectiefolie geplaatst worden onder het staalnet om het geheel effectiever te laten functioneren.
noppenplaat
Let op
Bij een vloerverwarming op noppenplaat dient de ondervloer egaal te zijn. Voor het aanleggen van een vloerverwarming op noppenplaat is de minimale opbouwhoogte 50 mm.
Deze manier van installatie wordt veelal afgewerkt met een anhydriet dekvloer. Een noppenplaat bestaat uit een laag plastic waar een noppenpatroon op is bevestigd. Tussen deze noppen kan de vloerverwarmingsbuis worden bevestigd. Deze manier van installatie wordt afgewerkt met een anhydriet dekvloer.
Het voordeel van noppenplaten is dat ze lang de warmte vasthouden van de buis.
anhydriet
Een anhydriet dekvloer is een vloer dat bestaat uit gerecycled gips, zand, water en hulpstoffen. Vloeren die vaak over deze dekvloer geplaatst worden zijn PVC of laminaat. Het kiezen voor deze vloer biedt meer voordelen dan een traditionele dekvloer.
Anhydriet is een sterk type vloer dat veel gewicht kan dragen. Verder is het een erg duurzaam type dekvloer en kan gebruikt worden in combinatie met veel verschillende soorten eindvloeren.
infrezen
Deze methode van vloerverwarming installeren wordt vaak toegepast in renovatie en niet bij nieuwbouw. Het voordeel van infrezen is dat deze methode toegepast kan worden in de bestaande dek vloer hierdoor kom de vloer dus niet omhoog er is dus geen vloer verhoging nodig.
tackerplaat
Bij deze vorm van aanleggen heeft u uw vloerverwarming en isolatie in één. Tackerplaten zijn isolatieplaten die voorzien zijn van rasterfolie. De vloerverwarmingsbuis wordt bevestigd aan het rasterfolie met een U-clip. De verbinding van de platen vindt plaats met een overstekende toplaagrand. Zo zijn de systeemplaten geschikt voor cement en vloei-vloeren.
Het voordeel van tackerplaten is dat het een geluidsdichte vorm is van vloerverwarming. Hierdoor is deze manier van aanleggen erg geschikt voor appartementen. Ook houdt het de warmte lang vast.
Welke dikte van isolatie wij kunnen toepassen
20
25 mm
30 mm
40 mm
Droogbouw
Met droogbouw bedoelen we dat er bij de installatie van het vloerverwarmingssysteem geen natte producten bij komen kijken. Dit soort installatie wordt vaak toegepast voor houtskeletbouw, renovatie, verbouwing en vloeren waarbij geen ruimte is voor een zandcement vloer.
Dit soort systeem is ook erg geschikt wanneer geluidsisolatie/demping een belangrijk onderdeel van de vloer is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan appartementen.
hoe uw verwarming
aangelegd wordt
Frezen van de sleuven
Met het frezen van de sleuven wordt bedoeld dat er een leiding wordt gefreesd in de vloer waar uw vloerverwarming komt te liggen. Dit gebeurt echter alleen bij bestaande vloeren.
aanleggen
Wanneer de sleuven zijn ingefreesd, worden de kunststof leidingen aangebracht en aangesloten. De leidingen zorgen er uiteindelijk voor dat de warmte door de vloer door kan circuleren.
vloerverwarming testen
Bij de laatste stap zet de installateur het systeem onder druk om te testen of de vloerverwarming goed functioneert. Wanneer dit klaar is kan de vloer afgewerkt worden, en kunt u genieten van uw vloerverwarming.